Emilie Wellfelt på fältarbete, Alor, Indonesien

Emilie Wellfelt på fältarbete, Alor, Indonesien

1 av 2

Berättelser från hela världen - höstprogrammet

27 september 2017. Nyheter

I höst bjuder Sagomuseet på några mycket spännande arrangemang, där vi får lära känna både den palestinska berättartraditionen och berättandet på den indonesiska ön Alor. Missa inte det. Något utöver det vanliga.

27 nov kl 19 

Emilie Wellfelt: Historielandskap – Sagor och sanningar från en indonesisk ö

Föreläsningen handlar om hur människor på den indonesiska ön Alor hanterar sin historia. Medan historieämnet lägger stor vikt vid tid lyfter den folkliga traditionen på Alor fram platsens betydelse. Istället för skriftliga källor och arkiv är historiebruket baserat på levande människor och  muntligt berättande som ’arkiverats’ på olika platser i landskapet. Historia lär man sig bäst genom att vandra och lyssna. Historia betraktas som viktigt och farligt, det har svåra konsekvenser att förvanska det förflutna. Samtidigt utmanas  västerländska uppfattningar om saga och sanning. Historielandskap, eller på engelska Historyscapes, är en metod som Emilie Wellfelt utvecklade när hon arbetade med sin doktorsavhandling om historia och historiebruk på ön Alor.

Emilie Wellfelt är historiker och antropolog med bas i Halmstad. Hon disputerade 2016 vid Linnéuniversitetet med avhandlingen Historyscapes in Alor: Approaching indigenous history in Alor och arbetar nu vid Stockholms universitet. 

entré: 100:-, medlemmar 50:-. Kaffe/te ingår.

 

11 dec kl 19

Lucia och hens vänner sjunger visor och läser vers.

Traditionell julfest med otraditionellt Luciatåg, kreerat av ungdomarna i Teater 16. Missa inte den upplevelsen!

Vi serverar gröt, skinksmörgås och annat julgott. Julklappsbyte: slå in en bok du läst och byt läsupplevelse. Och så blir det förstås en och annan julberättelse.

Anmälan senast torsdag 7 dec till: kontakt@sagobygden.se el 0372/148 55.

Pris 100:-, medlemmar 50:-.

 

27 september 2017, 13.40

Dela denna sida: