Berättelser från hela världen - höstprogrammet

17 augusti 2017 av Per Gustavsson. Nyheter

I höst bjuder Sagomuseet på några mycket spännande arrangemang, där vi får lära känna både den palestinska berättartraditionen och berättandet på den indonesiska ön Alor. Missa inte det. Något utöver det vanliga.

Måndag 16 okt kl 19

Hussein Saad: Min farfar var sagoberättare

Hussein Saad berättar om sin uppväxt i södra Libanon och om sin farfar som älskade att berätta sagor och andra historier. Farfadern lärde Hussein sina berättelser och många av dem kommer han fortfarande ihåg och vi får höra några. Husseins föräldrar och farfar var flyktingar från Betlehem i Palestina. Sedan länge bor och arbetar Hussein i Markaryd.

entré: 100:-, medlemmar 50:-. Kaffe/te ingår.

 

27 nov kl 19 

Emilie Wellfelt: Historielandskap – Sagor och sanningar från en indonesisk ö

Föreläsningen handlar om hur människor på den indonesiska ön Alor hanterar sin historia. Medan historieämnet lägger stor vikt vid tid lyfter den folkliga traditionen på Alor fram platsens betydelse. Istället för skriftliga källor och arkiv är historiebruket baserat på levande människor och  muntligt berättande som ’arkiverats’ på olika platser i landskapet. Historia lär man sig bäst genom att vandra och lyssna. Historia betraktas som viktigt och farligt, det har svåra konsekvenser att förvanska det förflutna. Samtidigt utmanas  västerländska uppfattningar om saga och sanning. Historielandskap, eller på engelska Historyscapes, är en metod som Emilie Wellfelt utvecklade när hon arbetade med sin doktorsavhandling om historia och historiebruk på ön Alor.

Emilie Wellfelt är historiker och antropolog med bas i Halmstad. Hon disputerade 2016 vid Linnéuniversitetet med avhandlingen Historyscapes in Alor: Approaching indigenous history in Alor och arbetar nu vid Stockholms universitet. 

entré: 100:-, medlemmar 50:-. Kaffe/te ingår.

 

dec

Traditionell julfest. Mer information kommer senare.

 

Per Gustavsson

17 augusti 2017, 09.16

Per Gustavsson

per.gustavsson@telia.com

Dela denna sida: