Meg Nömgård i Sydkorea

Meg Nömgård i Sydkorea

1 av 4

Program våren 2018

2 januari 2018 av Per Gustavsson. Nyheter

2018 blir ett spännande år för föreningen Berättarnätet Kronoberg. Sveriges regering har nominerat oss till UNESCO:s lista över goda exempel på arbete med det immateriella kulturarvet och i höst tar UNESCO sitt beslut i frågan. Årets första program handlar just om detta och Meg Nömgård berättar vad som hände på UNESCOs möte om det immateriella kulturarvet förra månaden i Sydkorea. Vi slutar med att i maj fira 200-årsjubileet av Gunnar Olof Hyltén-Cavallius gärning. Hans insamlingsarbete ligger till grund för att Ljungby, Alvesta och Älmhult kan kalla sig för Sagobygden. Firandet fortsätter sen med en rad programpunkter i sommar. Men dessförinnan ska vi också lyfta fram berättelser från Norden, Japan och höra hur det immateriella kulturarvet vårdas av Svenska kyrkan. Välkommen till ett spännande berättarår.

onsdag 31 jan 19.00

Meg Nömgård: Kvarnar, pizzor och världspolitik i kulturens högborg

FN organet Unesco, har flera konventionen, bland annat den om immateriellt kulturarv. Inom denna konvention har Berättarnätet Kronoberg varit verksamma sedan 2011 då Sverige anslöt sig till konventionen. Vår föreningen är ackrediterad av Unesco som NHO, Non Goverment Organization, och regeringen har nominerat oss till Unescos register över goda exempel på platser där man framgångsrikt har arbetat med immateriellt kulturarv, i vårt fall den muntliga berättartraditionen. I dec 2017 var Meg Nömgård i Sydkorea på Unescomöte. Välkomna till en kväll där hon berättar om Unescos arbete, mötet i Sydkorea med nya immateriella kulturarv som kvarntraditioner och pizzabakande samt hur världens högsta kulturorgan visar intresse i vår verksamhet.

Plats: Sagomuseet

entré;: 100:-, medlemmar 50:-. Kaffe/te ingår.

 

lördag 10/2 14.00

Maria Arnadottir och Dorte Futtrup: Berättelser om öden och skæbner i Norden.

Sverigepremiär! Två kvinnor med rötter i nordisk kultur och historia har samlat en brokig bukett berättelser om urkrafter och öden i Norden. I vänskapens tecken vill de berätta tillsammans på två olika nordiska språk, svenska och danska. Berättelserna utspelar sig i Sverige, Danmark, Grönland, Island, Lappland, Färöarna, Grönland och i Berlin. 

Maria Arnadottir är skådespelare och berättare, född på Island, men bosatt i Skåne. Dorte Futtrup är berättare och författare, bosatt i Köpenhamn och har tidigare bott på Färöarna och Grönland. Båda har tidigare medverkat på Ljungby berättarfestival.

Plats: Sagomuseet

Entré: 120:-, medlemmar 60:-

 

torsdag 15/3 19.00

Japansk afton med Makiko Jonsson

Makiko är född i Japan och bor nu på landet utanför Ljungby. Hon bjuder både på japansk mat och berättelser från Japan. Har du lust får du gärna ta med dig en japansk saga och berätta.

Plats: Sagomuseet

Entré: 120:-, medlemmar 60:-. Anmälan till Sagomuseet senast måndag 12 mars.

 

torsdag 3/5 19.00

Ellen Sjömålen: Kyrkovaktmästaren som kulturbärare – Ett kulturarv och en levande kyrka

Ellen Sjömålen är berättarpedagog på Sagomuseet.  Hennes examensarbete vid Linnéuniversitetet, Kyrkvaktmästaren och det heliga kulturarvet: en kvalitativ studie i Växjö stift, utforskar ett okänt område där kyrkvaktmästaren får stå i fokus som kulturbärare. Under föreläsningen får vi följa med till de kyrkor och kyrkvaktmästare i Växjö stift. Hur ser deras vardag ut och hur är det egentligen att arbeta med ett levande kulturarv? Föreläsningen varvas med anekdoter och kuriosa samt en och annan berättelse. 

Föreläsningen är ett samarbete mellan Berättarnätet Kronoberg och Ljungby Pastorat.

Plats: Annelundsgården, Skogskyrkogården i Ljungby

Entré: 50:-. Kaffeservering.

 

söndag 20/5 14.00-21.15

Gunnar Olof Hyltén-Cavallius 200 år – berättelser, musik, föreläsningar och mycket annat.

Vi firar 200-årsminnet av Gunnar Olof Hyltén-Cavallius födelse söndag 20 maj.  Det blir en dag både för barn och vuxna med musik och sång, berättelser, föredrag, gåtgissning,lindormssökning, sagobok till alla barn, kaffeservering. Boka in dagen redan nu. Fri entré.
OBS! Hyltén-Cavallius föddes 18 maj och tidigare hade vi planerat födelsedagsfesten till detta datum. Men nu är det 20 maj, den näraliggande söndagen som gäller.

Plats: Rosenlund, Skatelövs hembygdsförenings hembygdsgård 

Entré: gratis. Kaffeservering.

Arr: Alvesta kommun, Kronobergs läns hembygdsförbund, Kulturparken Småland, Musik i Syd, Sagomuseet, Skatelövs hembygdsförening, Vislanda hembygdsförening samt släkten Hyltén-Cavallius

Per Gustavsson

2 januari 2018, 14.01

Per Gustavsson

per.gustavsson@telia.com

Dela denna sida: