1 av 7

Berättarnätet Kronoberg stödjer berättarverksamhet i Ghana

13 mars 2012 av Per Gustavsson. Nyheter

Berättarnätet Kronoberg fick ett brev från Sophie Åström med förfrågan om vi kunde stödja ett berättararrangemang i Ghana i samband med World Storytelling Day 20 mars. Så här berättar Sophie om berättarverksamheten i Bolgatanga.

 

Sophie Åström är tillsammans med Prisca Nambome Yenzie och Emmanuel Mensah från Ghana initiativtagare till berättarverksamheten Bolgatells på biblioteket i Bolgatanga som ligger i Norra Ghana. Verksamheten startades upp för ett år sedan och den utgör berättarträffar på lördagar.

Förra året anordnade arrangörsgruppen ett arrangemang den tjugonde mars då det är den internationella berättardagen, World Storytelling Day, som firas över hela världen. Tretton berättare från olika delar av den norra regionen bjöds in och publiken bestod av ett stort antal vuxna såväl som barn. I efterdyningarna av arrangemanget skapades de veckovisa träffarna på stadens bibliotek. Träffarna har varit välbesökta då traditionen har kommit lite i skymundan sedan TVn allt mer tagit över som underhållning på kvällarna. "Jag minns hur den stam jag tillhör brukade samlas och berätta historier. Men det händer så sällan nu för tiden. Det är härligt att få lyssna till historier igen på det här sättet." berättar en besökare för Sophie. 

Projektet finansierades av pengar som Sophie samlat ihop på sin 25-årsdag. Nu är pengarna slut och Sophie har inte själv möjlighet att bidra med pengar pga sjukdom. 

Nu söker Sophie, Prisca och Emmanuel sponsorer som kan stödja en fortsatt verksamhet. Sophie bor i Sverige, Prisca och Emmanuel är i Ghana och de kommunicerar via telefon och internet och försöker hjälpas åt med att hålla verksamheten levande. 

Vi i Berättarnätet är imponerad av Sophie och hennes kamraters arbete och tycker det är angeläget och anslår 2000 kronor till arrangemanget i enlighet med Sophies önskan. Medlen ska använda för att kunna resa in berättare från landsbygden, fika under arrangemanget, reklam i form av en enkel tygbanner samt invitationer till lärare i staden och andra personer som har anknytning till berättartraditionen. 

Vill du själv bidra till utveckling av berättarverksamheten i Bolgatanga så kan du sätta in ett bidrag på Berättarnätet Kronobergs bankgiro 5033-2303. Märk inbetalningen med Bolgatanga. Vi förmedlar bidragen vidare till Sophie Åström.

Vi återkommer med rapporter om hur berättarverksamheten i Bolgatanga utvecklar sig och vi hoppas på ett framtida kontinuerligt samarbete. Sophie kommer också att gästa Sagomuseet framöver och berätta om verksamheten.

 

 

Per Gustavsson

13 mars 2012, 13.00

Per Gustavsson

per.gustavsson@telia.com

Dela denna sida: