Ida Junker och Monika Westin får 2011 års Mickelpris

Ida Junker och Monika Westin får 2011 års Mickelpris

Mickelpriset 2011

22 juni 2011 av Per Gustavsson. Nyheter

Ida Junker och Monika Westin får Mickelpriset 2011

2011 års Mickelpris tilldelas två personer för deras arbete med ungt berättande. Många har arbetat med att lyfta fram det unga berättandet under senare år. Något som har lett fram till att vi för första gången har en ung generation av scenberättare som syns och hörs på landets berättarscener. Mickeljuryn har valt att prisa två av alla som bidragit till denna utveckling:

Ida Junker
Ida var den stora organisatören när projektet Ung Berättarscen drogs igång för några år sedan. Med sin talang för berättande, pedagogik och, inte minst, marknadsföring, såg hon till att projektet spred sig över landet. På flera olika platser utbildades ungdomar i muntligt berättande. Ida har, efter att projektet avslutats, arbetat i samma anda.

Monika Westin
Monika prisas framförallt för sitt långsiktiga arbete med att väcka ungdomars berättarlust och få dem att vilja utveckla den under längre tid. I Sundsvall har hon byggt upp en verksamhet som är unik i landet. I kulturskolans regi utbildas nu ungdomar i muntligt berättande. Monika är den naturliga centralgestalten i detta lokala arbete, samtidigt som hon har god kontakt med berättarrörelsen i hela Sverige.

Mickelpriset delades ut 17 juni när Ljungby berättarfestival invigdes. Mickelpriset är instiftat till minne av sagoberättare Mickel i Långhult och delas ut årligen till personer som gjort en storartad insats för det muntliga berättandet i Sverige.

Per Gustavsson

22 juni 2011, 09.34

Per Gustavsson

per.gustavsson@telia.com

Dela denna sida: