Seminarium om det immateriella kulturarvet

7 maj 2012 av Per Gustavsson. Nyheter

Var det någon som såg om han levde, när han klev på tåget? Det är namnet på ett seminarium på Ljungby berättarfestival. Det handlar om vårt immateriella kulturarv med fokus på muntligt berättande.

Sverige har ratificerat UNESCOS konvention om skydd av det immateriella kulturarvet. Arbetet med att förverkliga deklarationens tankar i Sverige leds av Annika Nordström, Institutet för språk- och folkminnen, SOFI. Hon är arkivchef vid Dialekt-, ortnamns- och folklivsarkivet i Göteborg. Annika inleder seminariet med att berätta om det pågående arbetet.

Under många år har Sagomuseet och Smålands museum arbetat med att lyfta fram det muntliga berättandet. Seminariet diskuterar och ger exempel på hur sagor, sägner, anekdoter och andra berättelser, som är en viktig del av detta kulturarv, kan levandegöras och hur det muntliga berättandet kan spela en roll i dagens moderna samhälle. 

Folklorist Bengt af Klintberg berättar om okända sägner. Därefter följer en rad exempel från det konkreta arbetet med muntligt berättande. Medverkar gör arkeolog Carl Persson, museipedagog Karin Nilsson, berättarpedagog Mikael Thomasson, berättare Per Gustavsson, radiochef Ulf Myrestam, programledare Lisa Syrén.

Seminariet leds av historikern Håkan Nordmark.

Sagomuseet arrangerar seminariet i Ljungby i samarbete med Kulturparken Småland och det genomförs i samband med Ljungby berättarfestival.

Låter det intressant? Boka då redan nu in måndag 18 juni kl 9-12.30.

Anmäl dig till Ljungby berättarfestival, kontakt@ljungbyberattarfestival.se. Kostnaden 100:- sätts samtidigt in på bankgiro 5033-2303, eller säg till om du önskar faktura.

Läs mer om Ljungby berattarfestival på www.ljungbyberattarfestival.se.

Per Gustavsson

7 maj 2012, 08.37

Per Gustavsson

per.gustavsson@telia.com

Dela denna sida: