Vem får Berättarsveriges finaste utmärkelse?

18 maj 2015. Nyheter

Ett spännande ögonblick under Ljungby berättarfestival är utdelningen av årets Mickelpris, Berättarsveriges finaste utmärkelse. Det pekuniära värdet av priset är inte så stort, men desto större är äran.

Endast den som gjort en storartad insats för att sprida intresset för det muntliga berättartraditionen och dess sagor, sägner och andra typer av berättelser kan få priset. I år delas priset ut för 26:e gången. Det instiftades 1990 till minne av sagoberättaren Mickel i Långhult i Ryssby socken, nuvarande Ljungby kommun. Han är fattighjonet som blev den svenska folksagans store mästare. Stoffet till sina berättelser tog Mickel från traktens sagotradition men gav dem en högst personlig utformning. Det är också unikt att Mickel själv skrev ner sina sagor utan förskönande omskrivningar. Mickel föddes 1778 och dog i en usel backstuga 1860.

Bland tidigare Mickelpristagare finns folklorister, historiker, scenberättare, lärare, förskollärare och bibliotekarier. Bredden är stor. Bland pristagarna återfinns kyrkoherde Bo Lundmark, barnbibliotekarie Harriette Söderblom, museiföreståndaren och den romska traditionsbäraren Monica Caldaras, spelman Thomas Andersson, folklorist Sven Liljeblad som gav ut Mickels sagor på 1930-t, berättaren Anders Granström och så Astrid Lindgren. En fullständig lista på alla pristagare hittar du på http://www.sagobygden.se/muntligt-berattande-0/mickelpriset.

Prisjuryn består av sagomuseets chef Meg Nömgård, berättarpedagog Mikael Thomasson och berättaren Per Gustavsson. Det är alltså till dem ni kan vända er med förslag till kommande pristagare.

Men nu gäller det 2015 års Mickelpris. Vem blir det? Det avslöjas under festivalens invigningskväll fredag 12 juni, någon gång mellan klockan 19 och 21. Tills dess är det en väl förborgad hemlighet. Välkommen att vara med och hylla årets pristagare.

18 maj 2015, 19.27

Dela denna sida: